ОПЕЛ ФЕН написа:сега пролета какви гъби има и как да ги познаваме
Майска гъба, позната още като миризливка. Мнаго вкусна и ароматна гъба, май месец няма двойници.Вирее на слогове на граници с широколистни гори, в горите също обича храсталаци и трънливи обрасли места. Вече обаче попремина а моите впачатления е че я имаше малко този сезон, защото април беше много сух а май месец дъждовете позакъсняха като в началото не бяха обилни достатъчно. През изминалите събота и неделя набрах пачикрак и малко манатарка, мечата царска гъба, имаше и малко булка гъба. Пачикрак и манатарка може да потърсиш в щироколистни гори особено пачикрака обича да има слогове, мъх и гората да е по чиста не обраснала с храсталаци и треви. За манатарката внимавай да не поподнеш на дяволската гъба. Дяволската гъба много прилича на манатарката но по пънчено има ярки червеникави артарии и като я отрежеш рязко посинява.Не е толкова отровна ако имаш запек върши чудеса
. Като се видим на събора ще направим един излет до близките гори и при късмет и влажно време ще си наберем. Със сигурност към 15.06 може да разчитаме да се е появила и млечната бяла гъба /позната под имена като лютивка, лютица, млечница/ много приятна и приятно люто - апетитна гъба идеално мезе за
Прави се на тенекия на жар като се добавя по малко сол в соса в чашката на гъбата.
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки с мастика.