Североизточна България - двете Камчии и водосборът им

Re: Североизточна България - двете Камчии и водосборът им

Мнениеот Niki_Totev » 19 Сеп 2022, 09:17

mitashki1975 написа:Вземи проби на Голяма Камчия след Омуртаговия мост нагоре.Там съм ходил за риба и съм взимал проби,има то за цвят ,но не съм проучвал обстойно;Успех!


Благодаря за насоката! Аз също съм обикалял целия участък за риба и ми е познат горе-долу, но не хранех надежда там да има нещо и на теория. По-скоро си мислех да почопля по деретата малко по-нагоре. Но сега ще отделя време за там, дано поне една златна песъчинка видя да блесне. :D
Niki_Totev
 
Мнения: 14
Регистриран на: 05 Сеп 2022, 13:32

Re: Североизточна България - двете Камчии и водосборът им

Мнениеот nihihihi » 19 Сеп 2022, 22:36

Здрасти. Мога да ти споделя че съм обходи района на село Тича нагоре от него и в посока язовира на регата е страшна мизерия всеки е хвърлял каквото му дойде. Там намерих само няколко олова за риболов. Ходил съм към върбица на с. бяла река там излезе пак малко олово. Дерета та около Боринци и Стрелци където се твърди че има но аз не открих... Та такива са ми наблюденията за района...
nihihihi
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Сеп 2022, 16:38

Re: Североизточна България - двете Камчии и водосборът им

Мнениеот Niki_Totev » 20 Сеп 2022, 08:45

nihihihi написа:Здрасти. Мога да ти споделя че съм обходи района на село Тича нагоре от него и в посока язовира на регата е страшна мизерия всеки е хвърлял каквото му дойде. Там намерих само няколко олова за риболов. Ходил съм към върбица на с. бяла река там излезе пак малко олово. Дерета та около Боринци и Стрелци където се твърди че има но аз не открих... Та такива са ми наблюденията за района...


Благодаря за споделеното!
Моята работа е малко като жител на Сахара да се увлече по риболова, ама... :D
Продължавам да обикалям района, набелязал съм едно дере в планината, тоя уикенд може да го пробвам. :dash:
Макар, че до момента не намирам нищо, освен красиви камъчета и кварц, определено ми е приятно и не усещам как минават 3-4 часа покрай водата. Последно открих едни кварцови плочки, дебели по 1-2 мм и прозрачни, сега съм си наумил да ги почистя и полирам, ей така за идеята :9d:
Niki_Totev
 
Мнения: 14
Регистриран на: 05 Сеп 2022, 13:32

Re: Североизточна България - двете Камчии и водосборът им

Мнениеот admin » 20 Сеп 2022, 11:18

Задължително изпирай корените от наносите в легенчето и сподели резултатите!
Skype:bgzlato.com
Аватар
admin
Администратор
 
Мнения: 1253
Регистриран на: 27 Юни 2014, 22:12
Местоположение: София

Re: Североизточна България - двете Камчии и водосборът им

Мнениеот Niki_Totev » 27 Сеп 2022, 23:33

Разгеле, намерих първата и втората си златинка. :2e1:
За това ненадминато постижение ми трябваха два дни и общо около 8 часа обикаляне и чегъртане из реката. Костваше ми наводнен ботуш и ухапване от куче :cb8:
Едната излезе от цепнатина в един камък в реката, която прилично разкъртих с каменарския чук, а другата май падна от една туфа корени край брега.
Седя и си мисля, разсъждавам си и анализирам. Значи, реката, макар и да е отписана от всички, все пак носи някакви златинки, макар и минимално количество. Проблемът е, че наносите пясък и фракция са дълбоки, не мога да стигна повече от 30-40 см надолу с лопатката, а носенето на голяма лопата е вързано с улей, който да обработи материала, който лопатата ще изкара. И това без никаква гаранция и за 1 златинка даже. Без улей пък ще има да лашкам легена цял ден като ненормален, а и си е изморително все пак. Според мене тия златинки са случайно останали и по чудо задържали се на достъпни места, защото не открих други по други цепки, джобове и т.н. капани (а реката на места има чудесни теоретично такива места, но са празни - има наноси, има кварц, има магнетит, има черен пясък има и рибарски съчми, даже зад един голям камък излезе някакаъв метален предмен като шиш, доста разложен вече, но не и златинки). Достигам до извода, че тук-там има по някоя трудно откриваема случайна златинка, но всичко останало е погребано под сериозен наносен пласт с неизвестна дълбочина.
Няма да крия, че става дума за Голяма Камчия, след язовирната стена, Благодаря на колегата по-горе, че ми даде надежда за нея и така все пак направих сефтето. За който не е ходил обяснявам, че реката е от типично планински профил, има течение и в голямата си част не е застояла, блатясала или затлачена. От язовирната стена няколко километра разломява планината с на места оголени ронещи се скали. Пъстървова зона е. Въз основа на тези факти си мисля, че каквото злато е имало, то отдавна е отложено някъде надълбоко, а друго няма от къде да дойде заради стената, т.е. няма наводнения, няма порои, от години си тече в горе-долу едни граници, без някакви аномалии, които реално носят златото. Чудя се дали да продължавам с опитите там, макар че вече наоколо не остана къде да пробвам от познатите места. :ef4:

- 1 - 1.jpg
- 1 - 1.jpg (26.05 KiB) Прегледано 9284 пъти

-2 -2.jpg
-2 -2.jpg (57.05 KiB) Прегледано 9284 пъти
Niki_Totev
 
Мнения: 14
Регистриран на: 05 Сеп 2022, 13:32

Re: Североизточна България - двете Камчии и водосборът им

Мнениеот nihihihi » 29 Сеп 2022, 22:06

Ходил съм много по тая река още преди да я зарибят с пастърва.мисля че под стената има ВЕЦ преди доста често пускаха вода от язовира. А златинките може да са домъкнати и от някое дере не е задължително да са от преди стената.
nihihihi
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Сеп 2022, 16:38

Re: Североизточна България - двете Камчии и водосборът им

Мнениеот Niki_Totev » 30 Сеп 2022, 08:11

От стената до моста долу не съм виждал дерета да влизат в реката, вкл сухи. Може от околните скали да са съборени, кой знае. :)
Niki_Totev
 
Мнения: 14
Регистриран на: 05 Сеп 2022, 13:32

Предишна

Назад към Златоносни райони

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

BGtop