Общи сведения за гъбите и гъбарството в България

Общи сведения за гъбите и гъбарството в България

Мнениеот yavor_penev » 06 Дек 2017, 21:38

Гъбите са своебразна организмова група, причислявана в миналото към растенията – главно заради неподвижния им начин на живот. Днес обаче е известно, че те представляват самостоятелно организмово царство Гъби (Fungi), равнопоставено с тези на растенията и животните. Разнообразието им е огромно и макар учените все още да не са описали всички гъби, се смята, че в света те са около пет милиона вида. Разбира се, преобладаващата част от тях са микроскопични представители, но гъбите с едри плодни тела, които хората виждат в природата, също не са малобройни.
У нас миколозите са открили до момента над 1500 вида такива гъби, като списъкът им всяка година се увеличава и няма съмнение, че разнообразието им в България е много по-голямо.

Диворастящи гъби се използват за храна от хората от незапомнени времена. Те са известни като диетичен продукт, но същевременно са и значим източник на хранителни вещества, витамини, минерали и други важни за организма субстанции. Някои от тези вещества са незаменими, което ще рече, че не се срещат при растенията и поради това гъбите са задължителни в станалия популярен начин на хранене на веганите. Редица видове гъби са си спечелили славата на превъзходни продукти сред ценителите на добрата кухня, особено манатарката, булката, пачият крак и не
на последно място трюфелите, които са най-скъпи и трудни за намиране. Същевременно немалко диворастящи гъби съдържат в себе си отровни, понякога дори смъртоносни за човека вещества, поради което, не без основание, будят опасенияу много хора. Във влажни, благоприятни за развитието на гъбите години лекарите винаги регистрират бум на отравянията с тях. Добре е да се знае, че не съществува приложим в домашни условия способ за различаване на ядливи от отровни гъби и само доброто опознаване на представителите на двете групи е средство за избягване на отравянията.

Не бива да се забравя също така, че диворастящите гъби могат да се явяват и важен източник на доходи за населението в нашата страна, а българските гъби се ценят високо на европейския пазар. В редица райони се събират и търгуват различни диворастящи гъби, сред които четирите вида същински манатарки, някои видове пачикрак, челядинката, жълтата рогачка, майската гъба и други. На този фон книгите за диворастящи гъби на български език са малобройни, като част от тях са отпечатани през и преди средата на миналия век, а немалко от скорошните издания преповтарят информацията от по-старите. Същевременно познанията за ядливостта на различни гъби се натрупват с бързи темпове. За много видове, препоръчвани като ядливи в миналото и до неотдавна събирани и търгувани на широканога, днес се знае, че съдържат опасни за човешкото здраве токсини, а някои могат
да доведат дори до смърт.

В този раздел от форума ще разгледаме и дискутираме по основните акценти като видове ядливи гъби и съответно отровните им двойници, характерни местообитания и сезони на развитие на различни видове гъби. Всеки желаещ ще може да сподели, лично от своя гледна точка и усещане, впечатление от вкусовите качества на определени видове, интересни лични или не но надавам се изпитани и проверени рецепти за приготвяне на ястия, салати или консервиране. Аз определено бих развил тема за една моя не много известна но любима моя гъба позната с имена като бяла млечница, пиперенка, млечна гъба, лютика или лютица, но за нея ще ви запозная в друга тема. :9d:
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки с мастика.
Аватар
yavor_penev
 
Мнения: 1310
Регистриран на: 28 Юни 2014, 11:55

Назад към Гъбарство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron
BGtop