Рижика, мезе за шампиони

Рижика, мезе за шампиони

Мнениеот yavor_penev » 24 Дек 2017, 15:23

Достига до 15 см в диаметър, като млада е дъговидно извита с подвит навътре ръб и слабо вдлъбната в средата, по-късно – плоска до фуниевидна, гладка, леко лепкава, оранжево-охрена до оранжево-керемидовочервена, зонирана с по-тъмни концентрични кръгове, често със зелени петна или цялата зелена в резултат на застаряване, застудяване или нараняване.

Пънчето е сравнително късо (до 7 см), цилиндрично, кухо, чупливо, с цвета на шапката, но обикновено по-бледо от нея, често с едри оранжеви ямки, също позеленяващо. Месото е шуплесто, кремаво, при разрез се променя на оранжево от млечния сок, с плодов мирис и приятен вкус, който по-късно става тръпчив. При отрязване отделя наситено оранжев млечен сок. Гъбата е много вкусна и полезна, в която витамин D енеколкократно повече отколкото в морковите.
rijika.JPG
rijika.JPG (51.05 KiB) Прегледано 1478 пъти


Расте поединично или на групи върху почва в иглолистни гори. Развива се в микориза с бор; юли – октомври.
В последните години поради засушаване лично я търся след октомврийските дъждове в края на октомври и началото на ноември, като най-често я срещам да расте на пътеки покрай слогове в иглолистни гори на границите с поляни и храсти. Брал съм я дори и при първите снегове вече позамръзнала, но в този период не е с особено приятни вкусови за мен качества.

Гъбата може спокойно да се бере от начинаещи гъбари - няма отровни двойници в боровите гори където се среща. Почти неотличима от ядливите оранжеви и оранжево-червени млечници, определяни с невъоръжено око главно според дървото, с което са в микориза – съответно смърч, ела и бор. Всички те не могат да бъдат объркани със сходно изглеждащи неядливи млечници, чийто млечен сок е бял, белезникав или жълт. Гъбите са подходящи като добавка за меса, ориз, гъбени супи и други.

Специално в помощ за готвачите,
лично от опит гъбките ги препоръчвам и на салата с оцет с чесън или майонеза с чесън.
Салатата от рижиките е страхотно ракиено мезе. Гъбките се бланшират като за салатка се отделят малките по-твърди и млади екземпляри. Гъбата се бланшира изключително бързо до 1.5-2 мин. на вряща вода. В купа с обикновенна майонеза се разбъркват няколко скилитки чесън на преса. Гъбите се нарязват и докато са топли се разбъркват в съдинка с майонезата и чесъна. Оставят се 5-10 мин. да си обменят ароматите и
НАЗДРАВЕ !!!! :bc: :beer:
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки с мастика.
Аватар
yavor_penev
 
Мнения: 1310
Регистриран на: 28 Юни 2014, 11:55

Re: Рижика, мезе за шампиони

Мнениеот ОПЕЛ ФЕН » 04 Фев 2018, 23:40

страшна гъбка :59:
ако немаш опел значи немаш ништо 0888619795
Аватар
ОПЕЛ ФЕН
 
Мнения: 672
Регистриран на: 30 Яну 2018, 17:50
Местоположение: костинброд

Re: Рижика, мезе за шампиони

Мнениеот yavor_penev » 07 Фев 2018, 23:07

ОПЕЛ ФЕН написа:страшна гъбка :59:

така е скоро ще ми дойде музата и ще пиша за лютиката, позната още като млечна гъба също много интересна и вкусна гъба.
Вятъра свири в суха тръстика, завет ми правят бутилки с мастика.
Аватар
yavor_penev
 
Мнения: 1310
Регистриран на: 28 Юни 2014, 11:55


Назад към Гъбарство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

BGtop