Страница 1 от 1

Шунгит-здраве от природата

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2020, 22:18
от lieli
История на използването на шунгита в Русия
Лечебните свойства на шунгитите са известни от преди повече от три столетия. Първото официално упоменаване на тяхната чудотворна сила датира от 17 век и е свързано с името на царица Марфа Ивановна (болярката Ксения Романова). Когато се намирала в Толвуйския манастир на Заонежкия полуостров, великата „монахиня” била на границата на смъртта от налегналата я болест, съпроводена с припадъци. Но след неочакваното помилване, което получила от Борис Годунов, местните селяни показали на болярката лечебния „извор с черен камък”, който имал чудодейна сила и с водите на който самите те се изцелявали от незапомнени времена. „Живата” вода помогнала на болярката да се изцели и да роди син. Седемте деца, които тя родила преди заточението, починали още на невръстна възраст. А новороденото дете – Михаил Фьодорович Романов – станал основоположник на царската династия, която управлявала Русия повече от 300 години. В памет на болярката Ксения чудотворният извор бил наречен „Царевнин извор”, но много скоро бил забравен, а неговата вода била използвана само от малобройните жители на намиращите се наблизо села.
Хората си спомнят за чудотворната „жива” вода много по-късно, след едно столетие. През 1914 година Петър І основава в тези места медодобивно производство. Преданието гласи, че един от работниците, който страдал от тежка болест, намерил в Ревболото, откъдето извозвали рудата за завода, извор, с вода от който се изцелил за три дни. Когато научил за случилото се, Петър заповядал да изследват извора, водите на който преминавали през залежите от шунгит.
Извършените анализи показали, че водата притежава „огромна сила” против анемия, скорбут, воднянка, болести на черния дроб и много други. С помощта на лечебната вода лекували простолюдието от най-различни заболявания.
След като изпробва върху себе си чудотворната вода, Петър заповядва в близост до извора да се построи дворец и да се организира курорт, който става първия руски курорт и получава името „Марциални води”. „Понеже тези води изцеляват от различни тежки болести, а именно: скорбут, хипохондрия, жлъчка, проблеми със стомаха, повръщане, диария, бъбречни болести, камъни в бъбреците, пясък или малки камъни, всичко изхвърля от бъбреците, от воднянка, в началото на заболяването, от проблеми с месечния цикъл при жените, от силно кръвотечение при тях, от епилепсия, изчиства глистите… и срещу други болести притежават велика сила…”
Счита се, че курортът е получил своето название, посветено на бога на войната Марс, понеже на изворите са се лекували ранените и болни войници на Петър.
След като научил за уникалните антисептични свойства, които притежавал камъкът, придаващ на водата огромна сила, Петър заповядал всеки от неговите войници да носи парченце шунгит (това название се е появило по-късно, в онази епоха той е бил наричан аспиден камък) във военната си раница. Пускайки в канчетата с вода парченца от камъка, войниците получавали свежа, обеззаразена вода.
В много исторически документи могат да се намерят позовавания на факта, че императорът дори издал специален указ, който разпореждал на войниците да пият само вода, дезинфекцирана с шунгит. Тези документи свидетелстват и за това, че по време на Полтавската битка, която съвпаднала с много горещото лято на 1709 година, имало цъфтеж на водата във водоизточниците и тя не била безопасна за здравето. В документите е посочен фактът, че в шведската армия имало много случаи на стомашно натравяне, от което страдал и шведският крал. В същото време в руската армия почти нямало случаи на стомашно разстройство. Счита се, че армията била спасена от масово неразположение именно благодарение на аспидния камък, който използвали войниците и самият император.
През 1717 – 1719 г. по поръчение на Петър І съставът на марциалните извори бил изследван от придворните медици Р. Арескин и Л. Блументрост, които потвърдили, че водата в тях е полезна за лечението на редица заболявания. Бил издаден Указ за откриването на „Марциални води” и „Докторски правила, как да се постъпва при използването на тези води”.
През тези години била публикувана и статията „Истинското изследване върху действието на марциалната Кончезерска вода”, която съдържала девет кратки описания на заболявания и резултатите след лечението с марциалните води.
През двадесетте години на ХVІІІ век Петър І нееднократно се е лекувал в курорта „Марциални води”. За царя и неговото семейство в курорта били построени дворци, които обаче бързо били запуснати след смъртта на императора. Престанал да функционира и курортът „Марциални води”.
След десетилетия, в средата на ХVІІІ век, Елизавета Петровна направила опит да възроди първия руски курорт. Изпратеният в Олонецкия край придворен медик Бугаев обаче се върнал при императрицата със заключението, че водата от местните извори няма никаква лечебна сила. Историците твърдят, че това изследване е било, както казваме днес, „поръчково” и резултатите били подменени в интерес на вносителите на скъпоструваща минерална вода от чужбина. В резултат на това дейността на курорта била прекратена за повече от век и половина. По-голяма част от зданията и дворците били окрадени. Едва през 1910 година в чест на тържествата по случай 300-та годишнина на дома на Романови на мястото на „Царевнин извор” било построено дървено здание.
Официалният упадък на курорта по никакъв начин не повлиял на местните жители, те продължили да използват животворната вода от изворите. Интересът на учените към изворите нараствал периодично. Така например, в един от трудовете от началото на миналия век, посветен на лечебните водоизточници, калните бани и морските курорти в Русия и в чужбина, се прави подробна характеристика на Марциалните водоизточници и се посочва, че по много параметри те значително превъзхождат водата в световно известните курорти Спа и Мариенбад.
Курортът започва нов живот през 30-те години на ХХ век благодарение на дейността на С. А. Вишневски. Той организира експедиция за изследване на марциалните води, резултатите от които потвърждават техните уникални лечебни свойства. През онези години обаче възстановяването на курорта е възпрепятствано от войната, то започва едва през 1960 година.

Минералът шунгит
Шунгитът е природен минерал с организирана по определен начин кристална решетка, в основата на която лежи въглеродът. А въглеродът, както е известно, е в основата на живота на Земята. Произходът на различните видове шунгит, чиято геоложка възраст е повече от 2 милиарда години, и досега не е разгадан. Съществува хипотеза, според която шунгитите са останки от планетата Фаетон, съществувала някога в нашата слънчева система. Тези минерали съществуват само в една точка на нашата Земя. При това под формата на зрънца – „глобули”. Именно тези глобули въглеродно вещество, преминавайки във водата, преобразуват, структурират молекулите на водата, придавайки й лечебни свойства.
Въглеродът е задължителен елемент на живота. Наскоро беше открита нова, неизвестна досега форма на съществуване на въглерода, във вид на кухи сферични йони – фулерени, на които медицината възлага големи надежди. Към настоящия момент фулерените са открити само в шунгита. Шунгитът е единственият в света природен минерал, който съдържа фулерени. Това обяснява свойството му да лекува много болести, да запазва младостта, красотата, свежестта на органите и системите. Карелските шунгити са наистина уникални: засега в света е открито само едно находище на този минерал.

Този загадъчен аспиден камък
Нашите предци славяните наричали шунгита аспиден камък и му приписвали вълшебни свойства: смятало се е, че той връща младостта, лекува получените в боевете рани, а воинът, който носи парченце от този камък, става неуязвим в кървавата сеч. За свойствата на тайнствения черен камък са писали и най-великите целители на древността – Авицена и Парацелз. Но сериозен интерес към шунгита учените започват да проявяват сравнително неотдавна – преди около 40 години.

Основни свойства на шунгита
● В Карелия се намират няколко находища на шунгит с различни физиологични данни. Всички изследвани образци, когато в тях се съдържат фулерени, притежават свойства, които са от полза за човека.
● Цветът, в зависимост от химическия състав, може да бъде черен, сивкав, пепелив, а също и с други нюанси.
● Плътност 1,5 – 2,4 т/м3;
● Порьозност до 10%
● Адсорбционна активност
●Притежава бактерицидни, високореакционни и други полезни свойства, които все още не са до край изучени.

Химичен състав
Въглерод – от 20 до 95 %
Силиций – от 5 до 60 %
Алуминий – до 4 %
Желязо – 3,5 %
Магнезий – до 3,5 %
Калий – до 1,5 %
Сяра – до 1,2 %
Калций – до 0,58 %
Фосфор – до 0,34 %
както и много други макро- и микроелементи.

В изследваните от нас образци от шунгит не е установено съдържание на олово и кадмий, както и повишена радиоактивност.
Освен уникалните фулерени, шунгитът съдържа елементи от практически цялата Менделеева таблица. Особеност на тази скала е нейното избирателно действие. При взаимодействие с човека шунгитът поглъща всичко ненужно, а също така „добавя” и възстановява онези елементи, които са нужни на човека.
В основата на това явление лежат йонообменните свойства на шунгита, които му позволяват избирателно да извлича замърсителите от организма. Освен това шунгитите са в състояние да ни захранват с необходимите макро- и микроелементи, отново избирателно: от големия брой елементи, съдържащи се в тези минерали, организмът избира точно онова, от което се нуждае.
Така организмът постепенно възстановява минералния си баланс, който помага да се излекуват много хронични заболявания, да се възстанови енергийният статус.
Интересното е, че за първи път учените започват да говорят за въздействието на минералите върху живите организми след наблюдение на животните.
Сибирският геолог Драверт през 1982 година въвежда в науката такова понятие, като геофагия – поглъщане на частици от камъни. Той обръща внимание, че от време на време вълци, елени, лосове, полумагарета се приближават до камъните и ги ближат. По-рано се е смятало, че по този начин животните намират в природата сол и компенсират дефицита от натрий, който е недостатъчен в тяхната храна. По-късно става ясно, че камъните, които те „ядат”, много често нямат нищо общо със солта.
В хода на по-прецизно изследване бяха открити онези йонообменни процеси, които протичат между камъните и живия организъм, който в резултат от това се освобождава от ненужните елементи и получава липсващите му елементи.

Научни изследвания
В края на двадесети век учените частично обясняват причините за лечебното действие на шунгита. Както беше установено, този минерал се състои основно от въглерод, значителна част от който е представена от молекули със сферична форма – фулерени.
Фулерените са особена форма въглерод, която в началото била открита в научните лаборатории при опитите да се моделират процесите, протичащи в космоса, а по-късно била намерена в земната кора. За значението на откритието свидетелства фактът, че учените, ангажирани в разработката на тази тема, през 1997 година получават Нобелова награда.
За да бъде разбрана природата на вълшебното действие на шунгита, е необходимо малко по-подробно да разгледаме свойствата на фулерените. До неотдавна се считаше, че въглеродът има само три форми на съществуване – елмаз, графит и карбин. Тези вещества се различават по своя строеж.
Всеки атом въглерод в структурата на елмаза е разположен в центъра на тетраедър, във върховете на който се намират четирите най-близки атома. Този строеж определя свойствата на елмаза като най-твърдото вещество, известно на Земята.
Атомите на въглерода в кристалната структура на графита оформят шестоъгълни пръстени, образуващи, на свой ред, здрава и стабилна мрежа, подобна на пчелна пита. Мрежите са разположени една над друга на пластове, които са слабо свързани помежду си. Такава структура определя специфичните свойства на графита: малка твърдост и способност лесно да се разслоява на много ситни люспи.
А молекулата на фулерена представлява сферична повърхност, която е образувана от шестоъгълници и петоъгълници. Природата е установила строга последователност на това съединение – всеки шестоъгълник граничи с три шестоъгълника и три петоъгълника, а всеки петоъгълник граничи само с шестоъгълници. Атомите на въглерода, образуващи сферата, са свързани помежду си със здрава връзка.
Благодарение на своята сферична структура фулерените се оказаха идеалната смазка. Те се търкалят като клъбца с размерите на молекула между триещите се повърхности. Чрез комбинирането вътре във въглеродните сфери на различни атоми и молекули могат да се създават най-фантастичните материали.
Фулерените могат да бъдат използвани в медицината, ракетното строителство, за военни цели, в електрониката, оптикоелектрониката, машинното производство, в производството на техническа продукция, компютри и др., и във всички случаи работните параметри на оборудването се подобряват значително, качеството се повишава, технологиите стават по-ефективни и прости.
Така например, американски изследователи са разработили технология, която позволява върху която и да е повърхност да бъдат нанесени много тънки елементи на слънчеви батерии – те представляват многослоен полимерен филм, съдържащ споменатите фулерени. Засега тези елементи имат четири пъти по-нисък коефициент на полезно действие в сравнение с традиционните силициеви батерии, но те са много по-прости и по-евтини за производство. Много е възможно в близко бъдеще промишлеността да започне да произвежда слънчеви батерии на ролки – като тапети.
А в един от университетите в Швеция, в хода на опитите с фулерени, неочаквано за самите учени бил получен слоест материал, приличащ на фолио, в което има тънки пластове хартия. Прозрачният и гъвкав материал се оказал магнит и запазвал свойствата си при температура над 200 градуса. Този материал може успешно да се използва за създаване на компютърна памет с помощта на запис посредством лазерен лъч. Благодарение на това се постига висока плътност на носителя на информацията.
Големи надежди са свързани с използването на фулерените в медицината. Почти идеалната сферична структура на молекулата на фулерена и микроскопичните размери (диаметър 0,7 нм) позволяват на учените да разчитат, че тези молекули ще могат да създадат механична преграда срещу проникването на вирусите в клетките на заразения организъм. Обсъжда се също и идеята за създаване на противоракови препарати на основата на водоразтворими съединения на фулерените с внедрени в тях радиоактивни изотопи. Вкарването на такова лекарство в тъканта ще позволи избирателно да се въздейства на поразените от тумора клетки, възпрепятствайки тяхното по-нататъшно размножаване. Основната пречка в тези разработки на този етап е свързано с неразтворимостта на молекулите на фулерените във вода, затрудняваща тяхното директно въвеждане в организма.
Друга пречка е високата цена на изкуствените изотопи. Цената на фулерените висша категория е около 900 USD за един грам, на по-нискокачествените – около 40 USD за един грам в зависимост от степента на чистота на фулерените.
Тези „недостатъци” на изкуствените фулерени се компенсират от природните фулерени, които бяха намерени в земната кора след откриването на уникалното вещество в лабораториите.
За първи път научният свят разбра за „земното” съществуването на уникалното вещество, след като един от бившите съветски учени изследвал в Аризонския университет в САЩ образци от карелски шунгити и, за голямо свое учудване, открил в тях въглеродни глобули с фулерени. От този момент нататък започна интензивното търсене на други изкопаеми, съдържащи фулерени, и беше поставен въпросът за техния произход на Земята.
По-късно земни фулерени бяха открити в Канада, Австралия и Мексико – и във всяка от тези страни те били намерени в местата на падане на метеорити. При това някои от фулерените били запълнени: вътре в обвивката се намирали атоми хелий. Странен бил фактът, че фулерените съдържали не хелий-4 – изотоп, който обикновено присъства в изкопаемите от недрата на земята, а редкия за Земята изотоп хелий-3.
Според учените, такива фулерени биха могли да се образуват само в космически условия, в така наречените въглеродни звезди или в непосредствена близост до тях.
Учените успели да определят времето на появата на изследваните фулерени на Земята. Кратерът от падането на канадския метеорит е образуван преди около два милиарда години, през архайската ера, когато Земята още била безжизнена, „безвидна” и „пуста”. Други фулерени били намерени на границата на образуванията от пермския и триасовия период, тяхната възраст е около 250 млн. години. Именно тогава на Земята паднал гигантски астероид, предизвикал катастрофални разрушения.
Що се отнася до шунгитовите образувания, логично е да се предположи, че именно с наличието на фулерени в шунгита започнало да се обяснява лечебното действие на откритите през 1714 г. Марциални води и „Царевнин извор”.

Шунгитът притежава способността да пречиства водата практически от всички органични вещества (включително от нефтопродукти и пестициди), от бактерии и микроорганизми. Във воден разтвор фулерените придобиват свойства на катализатори, помагат за окисляването на активните химични съединения.
Чистата и мека вода от дълбините на Онежкото езеро в Карелия, която съответства на всички строги хигиенни изисквания и която може да се пие без каквото и да било пречистване, е резултат от хилядолетното взаимодействие на тази вода с шунгита.
Промишленото производство на филтри на основата на шунгит започва около 1990 година, оттогава са проведени голям брой изследвания, посветени на въздействието на пречистената вода върху организма на човека. Строго казано, в началото ефектът е бил проверяван върху животни и е бил направен изводът, че шунгитовата вода е абсолютно нетоксична.
По-късно във Военномедицинската академия в продължение на няколко десетилетия се изследва въздействието на тази вода върху болни хора и тя е била причислена към водите, притежаващи лечебно-профилактично действие. Беше доказано, че тази вода може да се пие без преваряване, още повече че при преваряването в обикновената вода съдържанието на вредни хлорорганични съединения се увеличава.
Изследвайки водата, протичаща през шунгитовите залежи, учените доказаха наличието на бактерицидни свойства в тази вода. Експериментът се свеждал до това, че във водата слагали или шунгитов прах, или едри парчета камък. Едновременно с това водата била заразявана със стрептококи от група А (те са причинители на ангина, скарлатина, ревматизъм) и стрептококи от група Д (ентерококи), това е един от микробите, които характеризират годността на водата за пиене. Експериментът показа, че водата, в която в продължение на три дни е бил поставен шунгит, притежава силно изразени бактерицидни свойства по отношение на тези микроорганизми. Още след половин час от потапянето на шунгита във водата концентрацията на стрептококите от група Д се понижава до 10-100 пъти, а от група А – 900 пъти в сравнение с изходните показатели.
Шунгитът пречиства водата от различните примеси на хлорорганични съединения, нитрати и нитрити, увеличено съдържание на мед, манган, желязо, напълно пречиства от хелминтни яйца, премахва мътността на водата, допълнителните вкусове и миризми. Той насища водата с калциеви и магнезиеви соли, както и с микроелементи до оптималната за човешкия организъм концентрация, обеззаразява водата без хлориране или ултравиолетово облъчване. Освен това, тази скала придава на водата уникални лечебни свойства.
Учените са доказали факта, че от шунгита във водата преминава въглерод с разтворими фулерени в хомеопатични дози. Както става ясно, природата вече в продължение на столетия „произвежда” разтвори на фулерени, над създаването на които безуспешно се труди съвременната наука.

Заболявания, за профилактиката и лечението на които се препоръчва шунгитова вода:
● анемия
● различни видове алергия
● бронхиална астма
● гастрит
● диспепсия
● заболявания на бъбреците
● заболявания на черния дроб
● жлъчнокаменна болест, болести на жлъчния мехур
● отслабен имунитет
● болести на задстомашната жлеза
● простудни заболявания
● сърдечносъдови заболявания
● холецистит
● синдром на хроничната умора

Водата, в която е престоял шунгит, се превръща по този начин не просто в чиста питейна вода, но и в молекулярно-колоиден разтвор на хидратирани фулерени, които се отнасят към новото поколение лекарствени и профилактични средства с многопосочно въздействие върху организма.
Един от примерите за такова въздействие е антихистаминовият ефект, който оказва шунгитовата вода. Установено е, че при употребата й нивото на хистамина в кръвта, който играе важна роля в развитието на болшинството алергични заболявания, се понижава значително.

Как да получим шунгитова вода в домашни условия
Налейте предварително филтрираната вода в емайлиран или стъклен съд (буркан) и сложете вътре предварително промит шунгит с каквато и да било форма и размер – в пропорция 100 г шунгит на 1 литър вода. Само след половин час водата ще има антибактериални свойства, а окончателно ще придобие всички лечебни свойства след три денонощия. Излейте заредената вода в друг съд и допълнете съда с шунгита с нова порция вода. Не се плашете от черния цвят на тази вода, след няколко минути суспензията ще се утаи и водата ще стане прозрачна.
В селските местности, където водата се взема от кладенци, е достатъчно да поставите в кладенеца 20 – 30 кг шунгитова фракция за пречистване на водата от бактериални замърсявания, нитрати, нефтопродукти и за придобиване на активни свойства.

Заболявания, за профилактиката и лечението на които се исползват
шунгитови вани:
● алергия
● варикоза
● пърхот, косопад
● гинекологични заболявания (в съчетание с промивки с шунгитова вода)
● хипертония
● заболявания на стомашно-чревния тракт: диспепсия, гастрити, ентерити, колити
● болести на жлъчния мехур
● жлъчнокаменна болест
● акне
● заболявания на кръвта и лимфата
● уролитиаза
● заболявания на пикочо-половата система, бъбреците
● нервнопсихични заболявания: депресия, стрес
● болести на задстомашната жлеза
● простудни заболявания
● сърдечносъдови заболявания
● синдром на хроничната умора, преумора

Трябва да се има предвид, че колкото по-ситна е фракцията, толкова по-бързо ще се извършва пречистването. Например, ако разполагате с шунгитова фракция с размер 1 – 2 см, налятата в съда вода може да се пие още след 10-15 минути и шунгитът трябва да остава във водата не по-дълго от две денонощия. Колкото по-ситно е раздробена шунгитовата скала, толкова по-активно тя взаимодейства с водата и й придава лечебни свойства.

Подмладява, лекува, успокоява…
Шунгитът оказва наистина фантастично въздействие върху човешкия организъм: той лекува, предпазва, подмладява, успокоява болката, неутрализира вредното въздействие на геопатогенните зони. Лекарите са забелязали, че болните, прекарващи на Марциалните извори (Република Карелия) поне две-три седмици, веднага започват да се чувстват по-добре. Нормализира се работата на кръвоносната, нервната, храносмилателната и сърдечносъдовата системи, минават заболяванията на кожата, облекчава се протичането на шизофренията и психичните заболявания.
Засега нито лекарите, нито физиците могат да разгадаят тайната на лечебните свойства на шунгита. Установено е само, че при въздействието на шунгита върху организма в клетките на тялото протичат процеси на регенерация. А биоенерготерапевтите са на мнение, че е достатъчно 5-10 дни да се носи на шията колие с малко парченце шунгит (между другото, полираният шунгит е много красив) и биополето на човека, нарушено от стреса и негативните емоции, се възстановява.
Макар употребата на шунгитова вода на практика да няма противопоказания и се препоръчва за профилактика на много заболявания, хората, които имат множество проблеми със здравето, преди да започнат да я пият, е добре, при възможност, да се консултират с лекар, запознат с действието на този минерал.
Използвайки шунгитовата вода за пиене и за приготвяне на храната, може да се лекуват болести на храносмилателните органи, на костно-мускулната система, нервната система, пикочо-половата система, болести на кръвоносната система.
С лечебно-профилактична цел се препоръчва пиенето на не по-малко от три чаши шунгитова вода на ден.
Водата, заредена с шунгит, има общо оздравително и подмладяващо въздействие върху организма. Лицето се изчиства, бръчките на лицето се изглаждат, минава възпалението, сърбежът, обривите, кожата придобива еластичност. Шунгитовата вода укрепва косата, пърхотът изчезва, косата става блестяща и здрава. Тази вода лекува заболявания на бъбреците, черния дроб, жлъчнокаменна болест, киселини. Тя е ефективна при вегетативно-съдова дистония, заболявания на стомашно-чревния тракт, костно-мускулната система, пикочо-половата система и кръвоносната система. Водата успокоява алергичните състояния и подобрява общия тонус на организма!

Да пийнем и да се измием
За здравия човек е достатъчно да изпива по половин чаша шунгитова вода на ден, за да поддържа организма си в добро състояние.
През есенно-зимния сезон за профилактика на простудните заболявания и острите респираторни вирусни инфекции пийте по 1,5 - 2 чаши ежедневно в продължение на 2 месеца.
При рани, порязвания и ожулвания промивайте засегнатото място с шунгитова вода.
При термични или химически изгаряния правете компреси с шунгитова вода на изгореното място.
При слънчево изгаряне намокрете с шунгитова вода памучна тениска и я облечете на голо.
При ангина, ларингит, стоматит, пародонтоза изплаквайте гърлото и устната кухина със загрята шунгитова вода.
При хипертония, атеросклероза всяка сутрин правете обливания с шунгитова вода (или поне обтривайте с такава вода цялото тяло с помощта на намокрена хавлиена кърпа).
При възпалителни гинекологични заболявания ежедневно правете седящи вани със загрята до температурата на тялото шунгитова вода. Курсът включва 15 - 20 вани.
При заболявания на стомашно-чревния тракт пийте шунгитова вода вместо обикновена, приготвяйте храната с такава вода, изплаквайте с нея съдовете.
При кожни заболявания (невродермит, екзема и др.), както и при протривания, рани, възпаления на кожата отлично помагат шунгитовите вани.
Загрейте водата във ваната до температура 40 градуса и сложете в нея памучна торбичка с шунгит (с тегло около 250-300 грама). Изчакайте, докато водата изстине до 36 градуса и легнете във ваната за 10-20 минути. След процедурата се изплакнете под душа и намажете засегнатите места с ланолинов крем.
При акне и проблемна кожа на лицето се измивайте с шунгитова вода два пъти дневно (сутрин и вечер) и оставете лицето да изсъхне на въздух. Ако обривите са много силни, правете компреси с намокрен с шунгитова вода плат ежедневно в продължение на една седмица.
При пърхот, цъфтяща, накъсваща се и без блясък коса, при алопеция (косопад) след измиване изплаквайте косата с шунгитова вода, а също така ежедневно навлажнявайте кожата на главата с малко количество такава вода.

Да походим по шунгитовия чакъл
Всички знаят, че върху стъпалата на краката се намират активни зони (така наречените проекции) на всички органи в нашия организъм. Ето защо лекарите препоръчват да ходим боси по пясък, чакъл, сутрин по тревата. При това се стимулират всички зони и организмът получава заряд от енергия.
А ако походим по шунгитов чакъл, в организма ще се развихри истинска енергийна буря: достатъчно е да походим на място 3-5 минути, и изчезва умората, появява се бодрост. Освен това шунгитовата „пътека” ще успокои болката при радикулит, хемороиди, варикоза, ще подобри кръвоснабдяването на всички органи.
При умора, понижена работоспособност стъпете върху шунгитовия чакъл и походете на място две минути. Правете тази процедура сутрин (за да „се отърсите” от сънливостта) и след като се върнете от работа (за да се освободите от умората). Но не по-късно от един час преди сън: „взривната” активизация на точките на ходилото ще ви попречи да заспите бързо.
Парченцата на шунгитовия чакъл могат да бъдат с различни размери. Както беше посочено по-горе, шунгитовият чакъл се използва за пречистване на водата и за вани. Освен това, той ефективно „работи” и самостоятелно. Поставете шунгитов чакъл в кутия от обувки или върху лист картон (имайте предвид, че той оставя черни като въглен петна) и стъпете върху него с боси крака. Може да имитирате ходене, може просто да стоите върху него в продължение на 1 - 5 минути. Тъй като тази процедура е доста болезнена, времето за нея трябва да се избира индивидуално. Ако става дума за възрастни или тежкоболни хора, тази процедура може да се прави, като те седят на стол и натискат с крака разсипаните под краката парченца.
За хората, които имат проблеми със здравето, се препоръчва да правят масажа на ходилата върху шунгитов чакъл, като се следи артериалното налягане. То не трябва да се променя чувствително преди и след процедурата.
Ефектът от тази процедура е разностранен. Въздействието върху рефлексогенните зони, разположени върху ходилата, съдейства за подобряването на кръвоснабдяването на органите и тъканите в организма. Успокоява се болката в краката при възрастните хора и спортистите, повишава се общият енергиен тонус, веднага спада нервното напрежение, лекува се радикулитът, гръбначният стълб се освобождава от вредните за човека енергии.
Много ефективен е и масажът с помощта на шунгитов чакъл. Той бързо премахва болките в гърба, при редовно прилагане води до излекуване на радикулита.
В основата на лечението с шунгитов чакъл лежи рефлексотерапията. Стъпалото е една от най-активните рефлексогенни зони в човешкото тяло, тук се намират точки, които съответстват практически на всички системи и органи.


Шунгитов колан
Шунгитовият колан се използва подобно на шунгитовото килимче. Той е по-лек и се фиксира удобно за различни размери на талията с помощта на контактна лента. Преди да се облече, е желателно да се затопли до нормалната температура на тялото. Притежава способността да оказва нормализиращо действие върху биополето на човека и биохимичните процеси в организма. Шунгитовият колан бързо премахва болката при радикулит; съдейства за възстановяването на отслабените функции на мускулите, ставите и кръвоносните съдове. Минералният пълнеж в състава на колана поглъща влагата и миризмите, което подобрява неговите хигиенни свойства.
Общата продължителност на използване на изделието не трябва да превишава 8 часа в денонощието. След използване коланът трябва да се подсушава на слънце или с отоплителен уред.

Вани с шунгит
За приготвянето на вана шунгитът (200 г за една вана) се увива в памучен плат и се поставя под струята с максимално гореща вода. След като водата във ваната изстине до необходимата температура, легнете във ваната за 25 – 30 минути, по възможност не по-късно от едни час преди сън.
След ваната с шунгит човек получава заряд от енергия и бодрост, извършва се пречистване на енергийните канали, появява се усещане за лекота. Шунгитовите вани са много полезни и за подобряване на общото самочувствие: те намаляват умората, повишават работоспособността, зареждат с енергия, подобряват кръвообращението.


Използване на шунгитова вода за козметични цели
Ежедневното измиване с шунгитова вода изглажда кожата, повишава нейната еластичност, придава й здрав младежки вид. При редовно изпълнение тази проста процедура може да помогне завинаги да се отървем от пъпките и възпалението, премахва лющенето на кожата, зачервяванията.
Редовното изплакване на косата с тази вода й придава блясък и копринена мекота, а също така забележимо намалява косопада, предотвратява оплешивяването, укрепва корените, премахва пърхота.

Компреси и гаргара с шунгитова вода
За да направим компрес, е достатъчно да намокрим марля в шунгитова вода и да я поставим върху болното място за 1,5 – 2 часа. Компресите помагат за ускоряване на зарастването на рани, порязвания, мазоли, драскотини, спомагат за бързото зарастване на изгаряния. С помощта на такива компреси се лекуват артрит, артрози, варикозно разширение на вените.
За гаргара се използва леко загрята, но не вряла вода, в която е престоял шунгит в продължение на три денонощия. Такива гаргари са полезни при заболявания на гърлото, простуда, възпаление на венците, стоматит, тонзилит.

Пирамидална вода
За да приготвите вода, заредена с енергията на пирамидите, е необходимо да вземете обикновена вода, която е филтрирана с битов филтър. Водата се налива в трилитров буркан, на дъното на който се поставя малка шунгитова пирамидка със страна не по-малка от 3 см. Бурканът се оставя на светло за две-три денонощия, след това водата става „жива”, биологично активна.
Както показват редица изследвания, през това време се извършва максимално структуриране и минерализация на водата, нараства нейната биологична активност. Препоръчва се тази вода да се пие 3 пъти дневно по 100 – 150 г за повишаване на общия тонус, освобождаване от нервното напрежение, повишаване на енергийния статус. Пирамидалната вода ускорява и подсилва действието на лекарствените средства. Тя действа особено ефективно при хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб, бъбреците, при нарушения в обмяната на веществата.
Действието на водата е ефективно при решение на козметични проблеми. При редовно ползване намалява акнето, кожата се изглажда и изглежда по-млада. При редовно изплакване с тази вода косата става копринена и спира да капе, пърхотът изчезва.
Заредената вода помага и за зарастване на рани и охлузвания, синини. Ако имате деца, винаги трябва да имате под ръка от тази вода.
Водата влияе благотворно и на цветята, които много по-дълго не увяхват, ако във вазата всеки ден се налива нова порция пирамидална вода. Бижутата, потопени в такава вода, се изчистват „сами”, достатъчно е да ги сложите в съд с вода за 10 – 15 минути.

Пирамидите (магията на формата)
От древни времена хората са се опитвали да разгадаят загадките на пирамидите, предполагайки, че в тях са „зашифровани” тайни, които могат да променят целия облик на човешката цивилизация.
Астрономите виждали в пирамидите земния модел на Вселената. Генетиците – модел, който стои в основата на всичко живо, на ДНК молекулата. Архитектите и строителите недоумяват, как са били построени. Фантастите предполагали, че ориентацията на пирамидите към звездата Сириус означава, че животът на Земята е дошъл именно оттам.
През 30-те години на миналия век френският учен Антони Бови забелязал, че животните, които случайно попаднали в Хеопсовата пирамида, не се разлагат, а се мумифицират. Той построил дървен модел на пирамидата и на мястото, където трябвало да се намира саркофагът, сложил умряла котка, която след известно време се превърнала в мумия. В пирамидата нищо не се разлагало, не се разваляло, а само изсъхвало.
След време чешкият инженер Карел Дрбан открил, че от формата на пирамидата зависи протичането на химико-биологичните процеси. Благодарение на действието на енергията, която се натрупва в пирамидите, тези процеси може да се ускоряват, забавят или да бъдат заставени да текат в обратна посока. За експеримента ученият взел стар бръснач и го поставил в пирамидата на височина, равна на една трета от общата височина на пирамидата. Смята се, че именно в тази плоскост се извършва най-голяма концентрация на енергията.
След едно денонощие бръсначът бил наточен и отново се изтъпил, едва след като ученият се обръснал с него 60 пъти. В резултат на експериментите този брой нараснал на 200 пъти, след което Дрбан патентовал необичайното откритие и започнал да продава пирамидки, в които се извършвало самозаточване на бръсначи.
В продължение на години изследвания се провеждали и в пирамидите, построени от Александър Голод с пропорциите на златното сечение на територията на Русия и страните от ОНД – в Запорожието, Воронеж, Белгородска и Тверска области, в Раменское в Подмосковието, Толиати, в Узбекистан и Башкирия. Най-голямата пирамида е построена на 38-ия км по шосето Москва – Рига. Така например, в един от научните експерименти било установено, че водата, престояла известно време в пирамида, съдейства за укрепването на имунитета и не позволява на организма да се „наклони” в посока към остаряване. При друг необичаен експеримент било установено, че в продължение на три зимни месеца водата в пластмасови бутилки, намиращи се в пирамидата, не замръзва, независимо от това, че температурата достигала минус 38 градуса. При това било достатъчно да се разтръска съдът с водата, и водата се превръщала в лед само за няколко секунди. А поставянето на пирамида в едно от находищата на нефт довело до това, че след няколко дни вискозитетът на нефта в пластовете намалял с 30 % и съответно нараснала производителността на петролните кладенци.
Списъкът на „чудните” свойства може да бъде продължен. Експериментите доказаха, че във вещества, останали дори за кратко време в пирамидите, забележимо намалява нивото на токсичност, радиоактивност, в тях значително намалява съдържанието на вируси и бактерии. В близост до предметите, които са се намирали известно време в пирамидите, намалява ефективността на всякакви психотропни въздействия, а стандартните глюкозни разтвори стават много по-ефективни, например, при лечението на алкохолизъм и наркомания дори в много напреднали фази.

Шунгитови пирамиди
Пирамидите могат да бъдат изработени от различни материали, както и да имат различни пропорции. Няма основания една пирамида да се смята за правилна, а друга – не. Силата на въздействието на пирамидата зависи от нейния размер, ъгъла, под който се издигат нейните стени към повърхността, както и материалът, от който е изработена.
Научно доказаните и не винаги обясними свойства на пирамидите в пълен обем се отнасят и за пирамидите от шунгит. В този случай магическата сила на пирамидите нараства от необикновените свойства на шунгитовата скала. Изработени в строго определена пропорция на страните и ъглите (на принципа на златното сечение), тези пирамиди оказват силно енергийно въздействие върху всички живи същества и даже върху неодушевени предмети. Установено е, че радиусът на „положителното” биополе около шунгитовите пирамидки превъзхожда радиуса на действие на пирамидите, изработени от други минерали. Така например, около пирамидите от кварц, лазурит, нефрит радиусът на действие достига до 0,5 – 3 метра, а около пирамида от шунгит той надвишава 5 метра.
Като регулира обема на жизнените сили, пирамидата от шунгит зарежда организма с биоенергия. Енергийното поле на пирамидата, „настроено” на определена честота, взаимодейства с организма на принципа на обратната връзка. Като се настройва на честотата на клетката и влиза в резонанс с нея, пирамидата й помага да постигне енергобаланс. В резултат на редовното използване става изравняване на енергетиката на организма, неговото биополе се зарежда и укрепва.
Пирамидата въздейства най-ефективно върху човек, който е в релаксирано състояние. За това е необходимо да седнете удобно на стола, без да кръстосвате крака, на сложите ръцете си върху коленете с дланите нагоре. Едната длан сложете върху другата. Поставете пирамидата върху горната длан, затворете очи и концентрирайте вниманието си върху вашите усещания. Вероятно, след няколко минути ще почувствате слаба пулсация, топлина в дланите. След това ще настъпи мускулна и нервна релаксация, усещане за лекота и безтегловност на цялото тяло.

Защитни свойства на пирамидата
Експерименталните данни потвърждават, че пирамидата от шунгит е надежден щит против геопатогенните явления, които се наблюдават в природата в резултат на разломите на земната кора, подземните реки, залежите от полезни изкопаеми и други неизяснени причини. Установено е, че ако човек ежедневно се намира в радиуса на действие на геопатогенна зона, неговият организъм незабелязано бива атакуван от геопатогенните лъчи, които предизвикват необяснимо неразположение, апатия, главоболие, слабост. В резултат на това отслабва имунната система, появява се дисхармония, зачестяват проявите на различни заболявания. Медицинските изследвания показват, че геопатогенните лъчения предизвикват сърдечносъдови заболявания и до 60 % от онкологичните заболявания.
Пирамидата от шунгит е едно от ефективните средства против геопатогенното излъчване. Тя е в състояние да намалява негативното въздействие на околната среда, да отразява, неутрализира патогенните лъчи. Имунитетът на човек, който се намира в близост до пирамидата, се повишава, подобрява се общото самочувствие, спада нервното напрежение, минава главоболието, безсънието, подобрява се тонусът.
Шунгитовата пираимида е в състояние да защити жилищните и производствените помещения от електромагнитните излъчвания на телевизорите, компютрите, микровълновите печки, хладилниците, електроизмервателните уреди. Освен това, шунгитовата пирамида пречиства от негативното „поле” бижута, монети и други дребни изделия.
За ефективно действие пирамидата трябва да бъде точно ориентирана спрямо посоките на света. За тази цел тя се поставя така, че страната на основата да лежи по линията „север – юг”. В панелните блокове обаче, в които е силно въздействието на металните конструкции (в тухлените този ефект е по-слаб), стрелката на компаса ще се отклонява от правилната посока. Най-точни показания ще се получат, ако компасът се разположи на равно разстояние от стените, тавана и пода.
Препоръчваме поставянето на пирамидата в местата, където ежедневно прекарвате повече от един час – до леглото, бюрото, електрическите уреди, компютъра и т.н. Пирамидата трябва да се намира на едно ниво с вас (не по-високо и не по-ниско) и на разстояние, не превишаващо 50 см. Например, може да поставите пирамидата между вас и компютъра, телевизора, други уреди, които са източник на електромагнитно излъчване. Може да поставите пирамидата до леглото или до мястото, където си почивате. Важното е да помните, че пирамидата винаги трябва да е на едно ниво с вас.
Наличието на шунгитова пирамида в офисните помещения хармонизира атмосферата. Изчезва невротичността на хората, недоволството, свръхвъзбудата, повишава се работоспособността.
Поставена до леглото на болен човек, тази пирамида ще го зарежда с вътрешна енергия и ще му дава сили за оздравяването. Поставена на бюрото на ученика, тя ще му помогне по-лесно да се съсредоточи и по-бързо да изпълни поставените задачи.
Периодично, веднъж на две-три седмици, се препоръчва пирамидата да се изнася на чист въздух и да се оставя там за не по-малко от един час за пречистване и възстановяване на защитните свойства. Пирамидите от шунгит могат да бъдат шлифовани, по своите свойства те по нищо не се отличават от обикновените, само придобиват по-красив външен вид.

Лечебни свойства на пирамидата
Като уникален регенератор на жизнена сила, пирамидите от шунгит зареждат организма с недостигащата му енергия, което води до намаляване на главоболието, болките в гръбначния стълб, ревматичните болки, подобряване на психоемоционалното състояние, повишаване на тонуса, нормализиране на съня, повишаване на работоспособността, стабилизиране на налягането, пречистване на дихателните пътища, повишаване на активността, включително и половата.
За да използвате пирамидата с лечебна цел, е достатъчно да я поставяте с основата върху болезненото място и да я оставяте така за 15 минути няколко пъти на ден. Изпълнявайте тази процедура до пълно оздравяване.
Трябва да помните, че преди да започнете да използвате пирамидата за лечение, се препоръчва консултация със специалист, който ще направи биоенергийна диагностика (с апарат на Фол или „Биологос”) и, в зависимост от резултатите на изследването, ще избере пирамидата и методиката на лечение.


Шунгит срещу рутер!

https://www.facebook.com/retropcmaniaa/ ... 683022240/


Лечебните свойства на минерала шунгит - На кафе (05.05.2014 г.)
Линк към видеото:

https://www.vbox7.com/play:3ebbeeffc6